[ad_1]

For their latest interior project, Vives St-Laurent studio have completed the renovation of an apartment located on Saint-Hubert Street in Montreal. The area of Plateau Mont-Royal is known for its Victorian-style houses built at the end of the 19th century. A style marked by curved walls, mouldings, and high ceilings, the apartment is also recognisable by the way in which the rooms align into rows. Paying respect to the original architectural detailing that gives the home its unique character, the design team took direction from the existing layout to develop the project.

This involved the renovation of two main areas, the kitchen and the shared bathroom. The project also required a reorganization of the space at the back of the kitchen to create a functional area for everyday living, serving both as a coffee bar and as an additional counter space close to the outdoor terrace. Finally, a custom-made wooden desk, conducive to remote work, is designed to match the various mid-century modern furniture pieces selected by the clients.

The existing dining table commands a simple kitchen layout that follows the room’s rectangular shape. The addition of an arched opening between the living room and the kitchen accentuates views between the living areas, while also improving flow. The wall-mounted faucet and marble backsplash become the focal elements of the kitchen and infuse character into the space. Natural stone, combining green and brown shades, is used to create a monolithic-style island, while the neutral colour of the kitchen cabinets allows the materiality of the stone to take centre stage. High cabinets hide the pantry and refrigerator, whereas the lower section provides plenty of storage space.

A second arch marks a transition towards the bar and laundry room area, which are set back from the apartment. It features the same natural stone as in the kitchen, as well as stained cherry wood cabinets matching the existing windows and exterior doors. Once an open concept, the area is now sectioned off to improve its functionality.



In keeping with the overall materiality of the apartment, the bathroom’s redesign includes a custom cherry wood vanity. A cream-coloured mosaic tile is used for the shower walls and flooring to provide airiness to the tapered space.

The office, adjacent to the master bedroom, is separated by french doors, allowing light into the space. The small hanging storage added to the existing alcove creates a contrast between old and new.



By enhancing the original elements and applying a limited yet defined palette of new materials, Vives St-Laurent have created a beautifully light and welcoming home.

Credits

Project manager: Justine Gagné

[ad_2]

Source link